036 5 350 651

MW Instruments BV | Meettechniek

  • MW Instruments secondopinionkalibratie.png
  • vacatures.png
  • Dalemans UH6.png

archief

Aanschaf van een nieuw meetinstrument: Dit is waar u rekening mee moet houden

Harold Mulder | 7 april 2014 10:08 | Reageer

Tegenwoordig maakt elke installateur of onderhoudsmonteur gebruik van meetinstrumenten. Maar waar moet u nou op letten bij de aanschaf van een nieuw instrument? En hoe zorgt u ervoor dat het instrument betrouwbare meetwaarden blijft aangeven?

Keuze van uw instrument
Vaak wordt een nieuw instrument puur aangeschaft op basis van de benodigde grootheden zoals temperatuur, spanning of stroomsterkte. Logisch, maar toch is het verstandig om het instrument nog even verder te analyseren.

Zorg ervoor dat u een instrument kiest met een meetbereik en nauwkeurigheid die passen bij uw werkzaamheden. Let daarnaast ook op de betrouwbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het instrument. En ‘last but not least’, hou bij de aanschaf van uw instrument rekening met de regelgeving die van toepassing is voor uw meting.

In de NEN-norm staan diverse eisen waaraan uw meetinstrument dient te voldoen. Wanneer u een meetinstrument gebruikt dat niet gecertificeerd is volgens deze specifieke norm kunt u aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.

Zorg voor optimale kwaliteit
Een nieuw meetinstrument is direct klaar voor gebruik. Maar om de betrouwbaarheid van de metingen te garanderen, heeft het regelmatig onderhoud nodig. Sommige onderdelen slijten, andere onderdelen moeten schoongemaakt of vervangen worden.

Daarnaast dient uw meetinstrument eens per jaar gekalibreerd te worden. Hierbij wordt gemeten of de resultaten die uw meetinstrument aangeeft niet afwijken van de norm. Eventuele afwijkingen worden vastgelegd in een kalibratiecertificaat. Dit certificaat kunt u gebruiken om de nauwkeurigheid van uw metingen aan te tonen in het geval u aansprakelijk wordt gesteld voor een foute meting.

Een laatste tip
Laat u niet alleen vooraf informeren over de aanschafprijs van het product, maar ook over de te verwachten jaarlijkse onderhouds-, service- en kalibratiekosten. Een service contract (service en kalibratie tegen een vaste prijs per jaar) geeft u hierbij duidelijkheid.

Laat u dus altijd goed adviseren door uw leverancier. Voor vragen en meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via info@mw-instruments.nl of via het telefoonnummer 036 535 06 51. Wij helpen u graag verder.

Vorige pagina
Terug naar weblog
Tags: , , , , , en
Door: Harold Mulder
Datum: 7 april 2014

Meer lezen van Harold Mulder

Praat of discussieer met onze experts

@mwinstruments tweets

Laad meer

Laatste Blogs

De toekomst van gas

Harold Mulder | 11 oktober 2018 15:24

De kranten staan er bol van, Nederland moet van het Groningse gas af. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de huishoudens en bedrijven in ons land, maar zeker ook voor de installateurs. LEES MEER

Hoort een gaslekzoeker tot de standaard uitrusting van een installateur?

Wichert Witteveen | 26 juni 2018 09:23

Het komt niet vaak voor, maar soms heb je weleens ‘per ongeluk’ contact met een eindgebruiker. LEES MEER

Zomaar een werkdag in het leven van onze service engineer buitendienst

Jasper van Veluw | 18 januari 2018 09:28

Al een aantal jaar reis ik voor MW Instruments heel Nederland door om gasdetectie centrales te onderhouden. Meestal ben ik alleen op pad, en soms gaat er een collega mee. Mijn service collega Ajid... LEES MEER