036 5 350 651

MW Instruments BV | Meettechniek

  • vacatures.png

archief

Installateur aansprakelijk voor koolmonoxidevergiftiging

Harold Mulder | 1 februari 2017 12:50 | Reageer

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: het belang van goed onderhoud. Het redt levens. Op meerdere manieren. Want geen of slecht onderhoud aan een cv-ketel of geiser kan dodelijke gevolgen hebben. Maar sluit de gevolgen voor de desbetreffende installateur niet uit. Niemand wil op zijn of haar geweten hebben dat er iemand is overleden aan de gevolgen van zijn of haar werkzaamheden.

Taakstraf door onjuiste montage
Nog niet zo lang geleden las ik een artikel dat precies weergeeft wat ik duidelijk probeer te maken. Een installateur werd veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur omdat hij ruim twee jaar geleden een geiser verkeerd installeerde. De man was al jaren onderhoudsmonteur en bekend met diverse soorten ketels en geisers. Door onjuiste montage van de rookgasafvoerleiding en harde wind op de afvoerpijp stroomde verbrandingsgassen terug naar de geiser, waardoor er een dodelijke concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Hierdoor raakten twee personen gewond, waarvan er één de gevolgen overleed.

Psychische en lichamelijke klachten
Erg triest voor de slachtoffers en hun familie, was mijn eerste reactie. Maar in het artikel werd ook aandacht besteed aan de desbetreffende installateur. Hij had deze situatie natuurlijk niet gewild. Het valt de man zwaar dat door zijn werkzaamheden een persoon is overleden en kampt daardoor met zowel psychische als lichamelijke problemen.

Zorg voor de juiste kennis en apparatuur
Kortom, zulke situaties kennen alleen maar verliezers. En daarom blijf ik het herhalen: zorg ervoor dat je als consument regelmatig je ketel of geiser laat controleren. En zorg ervoor dat je als installateur een ketel of geiser volgens de installatievoorschriften installeert of controleert. Wij dragen daar als MW Instruments graag een steentje aan bij door alle installateurs daarbij te voorzien van de juiste apparatuur.

Extra aandacht aan gasveiligheid
In de maanden van januari t/m april besteden wij dan ook extra aandacht aan gasveiligheid en monteursveiligheid (persoonlijke bescherming). Wij bieden op diverse instrumenten en kalibraties een mooie korting aan. Neem gerust contact op, ik help u graag.

Harold Mulder (harold@mw-instruments.nl)

Vorige pagina
Terug naar weblog
Tags: , , , , , en
Door: Harold Mulder
Datum: 1 februari 2017

Meer lezen van Harold Mulder

Praat of discussieer met onze experts

@mwinstruments tweets

Laad meer

Laatste Blogs

De toekomst van gas

Harold Mulder | 11 oktober 2018 15:24

De kranten staan er bol van, Nederland moet van het Groningse gas af. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de huishoudens en bedrijven in ons land, maar zeker ook voor de installateurs. LEES MEER

Hoort een gaslekzoeker tot de standaard uitrusting van een installateur?

Wichert Witteveen | 26 juni 2018 09:23

Het komt niet vaak voor, maar soms heb je weleens ‘per ongeluk’ contact met een eindgebruiker. LEES MEER

Zomaar een werkdag in het leven van onze service engineer buitendienst

Jasper van Veluw | 18 januari 2018 09:28

Al een aantal jaar reis ik voor MW Instruments heel Nederland door om gasdetectie centrales te onderhouden. Meestal ben ik alleen op pad, en soms gaat er een collega mee. Mijn service collega Ajid... LEES MEER