Nieuwe wet gasverbrandingsinstallaties
vrijdag 17 april 2020

Nieuwe wet gasverbrandingsinstallaties

Het wereldwijd verspreide COVID-19 virus heeft natuurlijk op dit moment enorm veel aandacht in de media. Maar voor je het weet is het juli en start de nieuwe wetgeving voor CV-installateurs. Belangrijk om daar dus ook even wat aandacht aan te geven.

Veiligheid voorop
Veiligheid in onze branche staat bij praktisch iedereen hoog in het vaandel. Dat lijkt mij niet meer dan logisch, de zaken waar wij mee te maken hebben, waaronder de gasinstallatie, zijn als ze verkeerd geïnstalleerd zijn, of slecht of niet onderhouden worden, een groot gevaar. Zoals al vaker in de media aangegeven, blijft het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging ongekend hoog. Bij reparatie & onderhoud aan de gasinstallatie legt de consument alle vertrouwen in jou als vakman en dat mag je niet beschamen.

Nieuwe wetgeving
Goed is het dan ook wat mij betreft, dat er in 2019 door de Tweede kamer is ingestemd voor een nieuwe wet voor gasverbrandingsinstallaties. De laatste jaren heb ik veel opgetrokken met InstallQ (voorheen bekend onder de naam Sterkin) om duidelijkheid te krijgen omtrent deze regelgeving. Inmiddels heeft de Eerste kamer de wet afgedaan en daarmee is de wet in november 2019 gepubliceerd. Hoog tijd om deze gewijzigde wet eens met jullie door te nemen.

Gasketelwet of CO-certificering
Wat mij als eerste opvalt is dat er meerdere namen in omloop zijn, zo noemt de één het de Wet Gasverbrandingsinstallaties, de ander de CO-certificering en ook ben ik de naam Gasketelwet tegengekomen. Belangrijk om te weten dus, dat dit allemaal om dezelfde wet gaat. Deze wet wordt op 1 juli 2020 ingevoerd en start met een overgangsperiode tot 1 januari 2022. Gedurende deze periode heeft elke installateur de tijd om de benodigde certificering te behalen.

Wat houdt de wet precies in?
Is werken aan gasverbrandingsinstallaties jouw vakgebied? Dan zijn er vanaf 1 juli 2020 twee grote veranderingen voor installateurs die werken aan gasverbrandingsinstallaties.

  1. Onderhoudsmonteurs en installateurs moeten een Bewijs van Vakmanschap kunnen overleggen.
  2. Als installatiebedrijf moet je zelf ook gecertificeerd zijn. Beschik je niet over de juiste CO-certificaten, dan mag je niet werken aan gasverbrandingsinstallaties. Gebeurt dat toch, dan ben je in overtreding en kan de gemeente een dwangsom opleggen en dat wil je natuurlijk niet.

Vanaf 1 juli 2020 is er sprake van een overgangsperiode waarbij de certificering nog niet verplicht is. Echter, per 1 januari 2022 mogen alleen gecertificeerde bedrijven met aantoonbaar vakbekwame monteurs werken aan CV-installaties. Het is raadzaam om je voor te bereiden op deze nieuwe eisen, die opgenomen worden in het Bouwbesluit.

De werkzaamheden die door de overheid zijn aangewezen als onderdeel van deze wet, zijn als volgt:

  • het installeren en in bedrijfstellen van gebouw gebonden gasverbrandingsinstallaties en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas ten behoeve van ruimteverwarming en warm tapwater;
  • reparaties en/of onderhoud aan, en het vervolgens weer in bedrijf stellen van bestaande gebouw gebonden gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgas-afvoervoorzieningen ten behoeve van ruimteverwarming en warmtapwater.

Opleiding
Om een certificaat te behalen moet je bedrijf voldoen aan de eisen van BRL6000-25 van InstallQ of andere wettelijk toegestane certificatieschema’s. Deze is vanaf 1 juli 2020 beschikbaar, maar vòòr die tijd kan je er in ieder geval voor zorgen dat al je medewerkers beschikken over het Bewijs van vakmanschap CO. Dit bewijs is 5 jaar geldig en elke monteur moet voor 1 januari 2022 over dit bewijs beschikken. Hiervoor dien je te slagen voor zowel een theorie- als een praktijkexamen, wellicht is deze coronaperiode wel een goed moment om de theorie weer eens door te nemen. Op de website www.vakmanschapco.nl kan je een gratis zelftoets doen om te beoordelen of je al genoeg weet om te slagen voor het examen.