Het gebruik van CO2 op 4 onverwachte plekken
donderdag 16 april 2020

Het gebruik van CO2 op 4 onverwachte plekken

Er is al veel bekend over koolstofdioxide (CO2) in zijn natuurlijke vorm. Zo weten we dat we als mensen dit kleurloze, reukloze gas nodig hebben om te leven en te ademen. Wat misschien wat minder bekend is, is dat je het ook kan terugvinden in onderstaande producten en diensten. Doordat deze items CO2 in hun productieproces hebben, zal je ook hier te maken krijgen met gasdetectie, iets waar je van tevoren wellicht niet bij stil had gestaan

1. Chocolade met luchtbubbels
Er zijn een aantal bekende merken chocolade die bekend staan om hun luchtige zachte bubbels, maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze bubbels daadwerkelijk in de chocoladereep terecht komen? Tijdens de productie wordt de vloeibare chocolade geschuimd met een 'drijfgas', een gas dat reageert met de massa om bellen te veroorzaken. Koolstofdioxide wordt hier vaak voor gebruikt, omdat zuurstof de houdbaarheid verkort en soms een onaangename smaak achterlaat.

2. Vlees

3. Koolzuurhoudende dranken
Dit is misschien een meer voor de hand liggende optie, maar wat je misschien niet wist, is dat een groot gedeelte van de koolzuurhoudende dranken in de horeca zonder prik wordt aangeleverd. De gearomatiseerde siropen worden geleverd in zakken of dozen en worden ter plaatse via een drankafgiftesysteem met koolzuur (CO2) gevuld. Dus je frisdrank wordt vers "geprikkeld" terwijl je aan het wachten bent!

4. Cannabisteelt
Ondanks dat het telen van cannabis nog niet helemaal legaal is; er zijn inmiddels 10 legale wiettelers in Nederland, is bij dit product ook CO2 nodig om de kwaliteit te waarborgen. CO2 wordt gebruikt om de atmosfeer te 'verrijken' om de prestaties van de planten te verbeteren, inclusief verhoogde groei, verminderde schade veroorzaakt door luchtverontreinigende stoffen en het verhoogt de weerstand van de plant tegen omgevingsfactoren. Het is dezelfde theorie achter het gebruik van CO2 in kassen die groenten zoals tomaten produceren, alleen voor een iets controversiëler product!

Gasdetectie blijft belangrijk
Ook bij deze minder voor de hand liggende toepassingen is het risico van een lek gelijk. Slechts een kleine toename van het niet-identificeerbare gas kan een negatief effect op het menselijk lichaam hebben en daarom is het belangrijk om de juiste gasdetectie systemen te hebben om de veiligheid te waarborgen.

Werk jij in je werkomgeving ook met een gassoort die niet voor de hand liggend is? Laat het ons weten en misschien kunnen we in de volgende blog die gassoort onder de aandacht brengen.