Blogs

Ben jij klaar voor de nieuwe gasketelwet? De belangrijkste vragen van installateurs beantwoord!

Regelgeving EN 50379 deel 2, ook wel bekend als de gasketelwet, gaat per april 2023 in. Deze wetgeving bepaalt de veiligheidsnormen voor gasgestookte ketels en boilercomplexen. In deze blog worden de belangrijkste vragen van installateurs beantwoord over de nieuwe CO-ketelwet.

Welke rookgasanalysemeter heb ik nodig om te voldoen aan de nieuwe CO wetgevingt? 

Je hebt een rookgasanalysemeter nodig die voldoet aan EN 50379 deel 2, dus een meter met een H2 gecompenseerde CO-sensor. 

Wat heeft MW Instruments in het assortiment, dat voldoet aan deze nieuwe regelgeving? 

We hebben een aantal rookgasanalysemeters die voldoen aan de EN 50379 deel 2, namelijk de Kane 458s, de Sauermann SiCa-130, de Dräger FG4500 en de Dräger FG7500. 

Wat kost zo’n rookgasanalysemeter? 

De prijs verschilt per meter en is ook afhankelijk van de overige functies die de meter heeft. Deze prijs varieert tussen de 900 en 2.000 euro. 

Wat kost een rookgasanalysemeter op jaarbasis? 

Naast de aanschaf zitten de kosten met name in de kalibratie en in de meetcelvervanging. Om niet voor verrassingen te staan, kennen we bij MW Instruments een MWI overeenkomst (meet waarborg inspectie), dit is een all-in onderhoudssysteem voor rookgasanalysemeters van de merken Dräger, Kane en Sauermann (afhankelijk van het type Kimo-Sauermann meter). Met deze overeenkomst betaal je een vaste prijs voor kalibratie en onderhoud, waarbij het vervangen van de meetcellen ook direct is inbegrepen. Een service contract zoals de onze, is, ook bij onze concurrenten, altijd goedkoper dan service op regie basis. Servicecontracten zijn er vanaf € 180,- per jaar, afhankelijk van het type meter, voor een periode van 5 jaar. 

Wat kan een rookgasanalysemeter nog meer? 

Dit is afhankelijk van het type, maar vaak hebben ze een mogelijkheid om druk of drukverschilmeting te meten, hieronder wat voorbeelden: 

    Kane 458S         Drukverschilmeting

    Sauermann Sica-130 Drukverschilmeting

    Dräger FG4500         Drukmeting

    Dräger FG7500         Drukverschilmeting (tegelijk met rookgasmeting)

Hoe kan ik de metingen beheren en/of vastleggen? 

Nagenoeg alle meters hebben een Bluetooth verbinding en een merk gebonden app voor IOS of Android, waarmee je metingen kan opslaan op je smartphone. Wij hebben alle apps getest en vinden zelf de Dräger Mcon app het meest gebruiksvriendelijk, omdat deze de meting overneemt en omzet naar een pdf, waarbij je door het ingeven van het adres of de werkbon-gegevens deze pdf direct kan verzenden met WhatsApp of per e-mail. 

Staat jouw vraag er niet tussen? 

Heb jij een andere vraag over deze nieuwe wetgeving of over rookgasanalysemeters in het algemeen? Via chat, email of telefoon zijn we bereikbaar en zitten we voor je klaar om je verder te helpen. 


17 januari, 2023

Duurzaamheid in kleine stapjes

Er zijn zoveel bedrijven die claimen duurzaam bezig te zijn. En in de branche waarin wij ons bevinden is duurzaamheid ook een belangrijk onderwerp. Blijven we werken met de huidige hoog rendementsketels of stappen we over op warmtepompen? Of kiezen we voor waterstof en is het dan nodig om ook gasdetectie bij de ketels te plaatsen? Dagelijks worden we allemaal met dit soort zaken geconfronteerd.

Nu leveren wij bij MW Instruments de apparatuur om controles uit te oefenen op deze energiebronnen, maar bepalen we natuurlijk niet welke soort bronnen onze klanten gebruiken. Dus pakken wij de duurzaamheid op wat kleinere schaal aan, want elke stap telt tenslotte, hoe groot of klein deze ook is:

  • Alle dozen en het verpakkingsmateriaal waarin onze leveranciers de materialen sturen en waarin we materiaal ter kalibratie ontvangen, wordt gerecycled.
  • Ons eigen verpakkingsmateriaal, waarmee we de apparatuur naar onze klanten sturen, is uiteraard ook recyclebaar
  • Lege cartridges worden gespaard voor Stichting de Opkikker
  • Batterijen worden gespaard om te recyclen
  • Al het papier en karton wordt gescheiden

Tips?
Zie jij een mogelijkheid voor meer milieubewustzijn waar wij nog niet aan hebben gedacht? Laat het ons zeker weten, samen houden we de wereld zo een stukje schoner. Stuur een berichtje naar info@mw-instruments.nl o.v.v. duurzaamheidstip, dan gaan we er mee aan de slag. 

13 oktober, 2021

Nieuwe wet gasverbrandingsinstallaties

Het wereldwijd verspreide COVID-19 virus heeft natuurlijk op dit moment enorm veel aandacht in de media. Maar voor je het weet is het juli en start de nieuwe wetgeving voor CV-installateurs. Belangrijk om daar dus ook even wat aandacht aan te geven.

Veiligheid voorop
Veiligheid in onze branche staat bij praktisch iedereen hoog in het vaandel. Dat lijkt mij niet meer dan logisch, de zaken waar wij mee te maken hebben, waaronder de gasinstallatie, zijn als ze verkeerd geïnstalleerd zijn, of slecht of niet onderhouden worden, een groot gevaar. Zoals al vaker in de media aangegeven, blijft het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging ongekend hoog. Bij reparatie & onderhoud aan de gasinstallatie legt de consument alle vertrouwen in jou als vakman en dat mag je niet beschamen.

Nieuwe wetgeving
Goed is het dan ook wat mij betreft, dat er in 2019 door de Tweede kamer is ingestemd voor een nieuwe wet voor gasverbrandingsinstallaties. De laatste jaren heb ik veel opgetrokken met InstallQ (voorheen bekend onder de naam Sterkin) om duidelijkheid te krijgen omtrent deze regelgeving. Inmiddels heeft de Eerste kamer de wet afgedaan en daarmee is de wet in november 2019 gepubliceerd. Hoog tijd om deze gewijzigde wet eens met jullie door te nemen.

Gasketelwet of CO-certificering
Wat mij als eerste opvalt is dat er meerdere namen in omloop zijn, zo noemt de één het de Wet Gasverbrandingsinstallaties, de ander de CO-certificering en ook ben ik de naam Gasketelwet tegengekomen. Belangrijk om te weten dus, dat dit allemaal om dezelfde wet gaat. Deze wet wordt op 1 juli 2020 ingevoerd en start met een overgangsperiode tot 1 januari 2022. Gedurende deze periode heeft elke installateur de tijd om de benodigde certificering te behalen.

Wat houdt de wet precies in?
Is werken aan gasverbrandingsinstallaties jouw vakgebied? Dan zijn er vanaf 1 juli 2020 twee grote veranderingen voor installateurs die werken aan gasverbrandingsinstallaties.

  1. Onderhoudsmonteurs en installateurs moeten een Bewijs van Vakmanschap kunnen overleggen.
  2. Als installatiebedrijf moet je zelf ook gecertificeerd zijn. Beschik je niet over de juiste CO-certificaten, dan mag je niet werken aan gasverbrandingsinstallaties. Gebeurt dat toch, dan ben je in overtreding en kan de gemeente een dwangsom opleggen en dat wil je natuurlijk niet.

Vanaf 1 juli 2020 is er sprake van een overgangsperiode waarbij de certificering nog niet verplicht is. Echter, per 1 januari 2022 mogen alleen gecertificeerde bedrijven met aantoonbaar vakbekwame monteurs werken aan CV-installaties. Het is raadzaam om je voor te bereiden op deze nieuwe eisen, die opgenomen worden in het Bouwbesluit.

De werkzaamheden die door de overheid zijn aangewezen als onderdeel van deze wet, zijn als volgt:

  • het installeren en in bedrijfstellen van gebouw gebonden gasverbrandingsinstallaties en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas ten behoeve van ruimteverwarming en warm tapwater;
  • reparaties en/of onderhoud aan, en het vervolgens weer in bedrijf stellen van bestaande gebouw gebonden gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgas-afvoervoorzieningen ten behoeve van ruimteverwarming en warmtapwater.

Opleiding
Om een certificaat te behalen moet je bedrijf voldoen aan de eisen van BRL6000-25 van InstallQ of andere wettelijk toegestane certificatieschema’s. Deze is vanaf 1 juli 2020 beschikbaar, maar vòòr die tijd kan je er in ieder geval voor zorgen dat al je medewerkers beschikken over het Bewijs van vakmanschap CO. Dit bewijs is 5 jaar geldig en elke monteur moet voor 1 januari 2022 over dit bewijs beschikken. Hiervoor dien je te slagen voor zowel een theorie- als een praktijkexamen, wellicht is deze coronaperiode wel een goed moment om de theorie weer eens door te nemen. Op de website www.vakmanschapco.nl kan je een gratis zelftoets doen om te beoordelen of je al genoeg weet om te slagen voor het examen. 

17 april, 2020

Het gebruik van CO2 op 4 onverwachte plekken

Er is al veel bekend over koolstofdioxide (CO2) in zijn natuurlijke vorm. Zo weten we dat we als mensen dit kleurloze, reukloze gas nodig hebben om te leven en te ademen. Wat misschien wat minder bekend is, is dat je het ook kan terugvinden in onderstaande producten en diensten. Doordat deze items CO2 in hun productieproces hebben, zal je ook hier te maken krijgen met gasdetectie, iets waar je van tevoren wellicht niet bij stil had gestaan

1. Chocolade met luchtbubbels
Er zijn een aantal bekende merken chocolade die bekend staan om hun luchtige zachte bubbels, maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze bubbels daadwerkelijk in de chocoladereep terecht komen? Tijdens de productie wordt de vloeibare chocolade geschuimd met een 'drijfgas', een gas dat reageert met de massa om bellen te veroorzaken. Koolstofdioxide wordt hier vaak voor gebruikt, omdat zuurstof de houdbaarheid verkort en soms een onaangename smaak achterlaat.

2. Vlees
CO2 wordt gebruikt in de gassystemen bij het doden van pluimvee, omdat het wordt gezien als een meer humane manier. Daarnaast wordt het gas ook veel gebruikt in de verpakking van vlees om de versheid na verzegeling te verlengen.

3. Koolzuurhoudende dranken
Dit is misschien een meer voor de hand liggende optie, maar wat je misschien niet wist, is dat een groot gedeelte van de koolzuurhoudende dranken in de horeca zonder prik wordt aangeleverd. De gearomatiseerde siropen worden geleverd in zakken of dozen en worden ter plaatse via een drankafgiftesysteem met koolzuur (CO2) gevuld. Dus je frisdrank wordt vers "geprikkeld" terwijl je aan het wachten bent!

4. Cannabisteelt
Ondanks dat het telen van cannabis nog niet helemaal legaal is; er zijn inmiddels 10 legale wiettelers in Nederland, is bij dit product ook CO2 nodig om de kwaliteit te waarborgen. CO2 wordt gebruikt om de atmosfeer te 'verrijken' om de prestaties van de planten te verbeteren, inclusief verhoogde groei, verminderde schade veroorzaakt door luchtverontreinigende stoffen en het verhoogt de weerstand van de plant tegen omgevingsfactoren. Het is dezelfde theorie achter het gebruik van CO2 in kassen die groenten zoals tomaten produceren, alleen voor een iets controversiëler product!

Gasdetectie blijft belangrijk
Ook bij deze minder voor de hand liggende toepassingen is het risico van een lek gelijk. Slechts een kleine toename van het niet-identificeerbare gas kan een negatief effect op het menselijk lichaam hebben en daarom is het belangrijk om de juiste gasdetectie systemen te hebben om de veiligheid te waarborgen.

Werk jij in je werkomgeving ook met een gassoort die niet voor de hand liggend is? Laat het ons weten en misschien kunnen we in de volgende blog die gassoort onder de aandacht brengen. 

16 april, 2020

Zuurstof – een lijstje met feitjes!

Nu Corona de nadruk legt op het belang van beademingsapparatuur blijkt maar weer hoe belangrijk zuurstof is in ons leven. Terwijl normaalgesproken zuurstof juist een gas is waar we vaak vergeten om even bij stil te staan. Daarom vandaag dit gas in de spotlight: Zuurstof, scheikundige term O2, is een gas dat geen kleur of geur heeft. Het is een zeer belangrijk element omdat we het nodig hebben om te leven, het is onderdeel van de lucht die we inademen en het water dat we drinken.

Een aantal feiten over zuurstof:

  • Als het zuurstofgehalte tussen 15-19% daalt, kunnen mensen een gebrek aan coördinatie ervaren
  • Als een werkgebied niet goed wordt geventileerd of als er gevaarlijke stoffen worden gebruikt, dan is er een grote kans voor zuurstofgebrek of giftige gasomstandigheden.
  • Explosieve en giftige gassen, waaronder waterstofsulfide en koolmonoxide, in combinatie met een tekort aan O2, zijn de oorzaak van de meeste ongevallen in besloten ruimtes.
  • Een vijfde van de atmosfeer van de aarde bestaat uit O2 en het is het op twee na meest voorkomende element in het universum.
  • Antoine Lavoisier beweerde zuurstof te hebben ontdekt en hij stelde voor het nieuwe gas oxy-gène te noemen, wat zuurvorming betekent, omdat hij dacht dat het de basis was van alle zuren. In het Engels heet het sindsdien oxygen.
  • Zuurstof is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet brandbaar. Wel is het nodig bij en accelereert het het verbrandingsproces van andere stoffen; neem je de zuurstof weg, dan dooft het vuur vanzelf. Logisch ook eigenlijk, als zuurstof zelf brandbaar zou zijn, zou het aanstrijken van een lucifer al tot gevolg hebben dat de hele atmosfeer meteen in lichterlaaie staat.
  • Zuurstof is het meest voorkomende element op de aarde. Dit ligt er o.a. ook aan dat het een bouwsteen van het watermolecule is. Naast zijn rol in een groot aantal andere verbindingen, bestaat zuurstof als O2 en O3 (ozon). In vorm van O2 is het opgelost in wateren te vinden. Het zuurstofgehalte van bijvoorbeeld zeewater ligt daarom in totaal bij ongeveer 85,7%.
  • Zuurstof (O2) is een reactieve stof en gaat snel verbindingen aan met andere stoffen. Daarom moet het constant bijgevuld worden. De fotosynthese van groene planten zorgt hiervoor. Zonder plantaardig leven zou de zuurstof in onze atmosfeer snel opraken. Zouden we ooit planeten ontdekken waar zuurstof aanwezig is, dan kunnen we er van uitgaan dat hier leven is, omdat aanzienlijke hoeveelheden zuurstof alleen voor kunnen komen door afgifte door levende organismen.
  • Het Noorder- en Zuiderlicht, die prachtige groene en donkerrode kleuren in de aurora’s Borealis en Australis, worden mede veroorzaakt door zuurstofatomen. De zonnewind slingert bij uitbarstingen grote hoeveelheden hoogenergetische geladen deeltjes het heelal in. Zodra ze in onze atmosfeer komen, botsen ze met zuurstofatomen en geven daarbij hun energie af. De aangeslagen zuurstofatomen geven deze energie weer af in de vorm van schitterende lichtemissies. Door het magnetisch veld om de aarde worden deze deeltjes in de omgeving van de aarde echter eerst afgebogen, om pas bij de polen met verhoogde snelheid de atmosfeer binnen te dringen. Daarom is dit licht meestal alleen daar te zien. 
  • Veel mensen denken dat hyperventilatie wordt veroorzaakt door het inademen van teveel zuurstof. Als iemand hyperventileert ademt hij heel snel in en uit, wat leidt tot symptomen als hoofdpijn, lichtheid in het hoofd en duizeligheid, soms tot flauwvallen toe. Ook kan pijn op de borst optreden en tintelingen in vingers, handen en lippen, waardoor de persoon denkt een hartaanval te krijgen. Door dit snelle in- en uitademen wordt niet zozeer teveel zuurstof opgenomen, maar teveel kooldioxide uitgestoten. Een tekort aan kooldioxide leidt ertoe dat het bloed minder zuur wordt (de pH wordt hoger), waardoor bloedvaten zich vernauwen, de bloedstroom vertraagt en de zuurstofopname wordt verstoord.
  • Als gas is zuurstof kleurloos. In vloeibare vorm heeft het een lichtblauwe kleur. Voor wie zich ooit heeft afgevraagd hoe het zou zijn om in een bassin vol vloeibare zuurstof te zwemmen, het antwoord is: érrug koud! Dit volgens Carl Zorn van de Thomas Jefferson National Accelerator Facility. Om zuurstof vloeibaar te maken moet de temperatuur dalen tot minus 180°C (minus 297,3°F), dus bevriezing en onderkoeling zouden toch snel om de hoek komen kijken.
  • Er is een algemene misvatting dat monitoring tegen O2 ook automatisch zal beschermen tegen koolstofdioxide. Daar heb je echter 2 verschillende gasdetectors voor nodig. 

01 april, 2020

De toekomst van gas

De kranten staan er bol van, Nederland moet van het Groningse gas af. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de huishoudens en bedrijven in ons land, maar zeker ook voor de installateurs.

De samenstelling en de verbrandingseigenschappen van het huidig geleverde gas is lange tijd hetzelfde geweest, doordat dit veelal vanuit dezelfde plek werd gewonnen. Echter, de aardgasproductie uit Groningen neemt af en er wordt steeds meer aardgas geïmporteerd. Dit gas heeft een andere calorische waarde en propaangetal dan het Nederlandse gas. Het gevolg is dat de samenstelling van het gas op de Nederlandse markt steeds meer gaat variëren.

Wobbe-index

De Wobbe-index is een maat voor de hoeveelheid energie die per tijdseenheid door een leiding stroomt. Gassen met dezelfde Wobbe-index, geven hetzelfde vermogen. Door gebruik te maken van verschillende bronnen aardgassen, krijg je te maken met verschillende waarden. Daarom worden deze gassen door de gasleverancier gemengd tot de juiste Wobbe-index. De toekomstplannen zijn zodanig dat de bovengrens van de Wobbe-index, zodra de toestellen van de consumenten dit aan kunnen, wordt opgehoogd.

Consequenties voor de installateur

Doordat de bovengrens wordt uitgebreid, is het van belang dat verwarmingsketels niet alleen afgesteld worden op koolstofdioxide (CO2), maar ook op zuurstof (O2). O2 en CO2 hebben namelijk in de verbranding, direct met elkaar te maken.

Veel standaard rookgasanalyzers kunnen alleen op O2 meten, maar de Kane 800 rookgasanalysemeter is al klaar is voor de toekomstige wijzigingen. Deze meter heeft 3 meetcellen en kan direct op zuurstof, koolmonoxide en koolstofdioxide meten.

Zonder aardgas

De wens van de Nederlandse overheid is om in 2050 van het aardgas af te zijn. Mogelijke alternatieven voor aardgas zijn warmtepompen en biogas. Een grootschalige overgang naar verwarmen met warmtepompen gecombineerd met de transitie naar elektrisch rijden, stuwt de vraag naar elektriciteit sterk op, terwijl sluiting van kolencentrales het aanbod verlaagt. Heel Nederland volproppen met windmolens en zonnepanelen is ook geen optie, dus wat dat betreft zijn warmtepompen nog niet echt een goed alternatief.

Door het methaangehalte van biogas te verhogen (d.m.v. CO2 onttrekking), kan de Wobbe-index van aardgas aangehouden worden. Dit opgewaardeerde gas, wordt in de volksmond groen gas genoemd, het enige nadeel is dat het aanbod biogas op dit moment nog beperkt is.

Wat denk jij?

Wij houden alle veranderingen met de verduurzaming nauwlettend in de gaten, maar ik ben ook wel benieuwd hoe jullie installateurs je klaarstomen voor de toekomst. Misschien kunnen we op dit gebied wat voor elkaar betekenen?

11 oktober, 2018

Hoort een gaslekzoeker tot de standaard uitrusting van een installateur?

Het komt niet vaak voor, maar soms heb je weleens ‘per ongeluk’ contact met een eindgebruiker. Deze keer, via de chat op onze website, was het helaas een wat verontruste hoteleigenaar, die zijn frustratie bij mij neerlegde. Frustratie, die makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Het volgende was het geval, tijdens het plaatsen van een nieuwe cv-ketel constateerde het installatiebedrijf een lekkage. Omdat dit bedrijf niet over een gaslekzoeker beschikte, opperde zij om het systeemplafond over een lengte van 20 meter open te maken. Aangezien de gasleiding hierboven  gemonteerd zat, zou op die manier makkelijk uit te zoeken zijn waar de lekkage vandaan kwam. Men dacht aan een perforatie van de gasleiding door montage werkzaamheden. Als hotelier, met een continue stroom van gasten die bij je komen om lekker te ontspannen, is dit natuurlijk verre van ideaal en daarom besloot hij er niet mee in te stemmen.

Alternatief van het installatiebedrijf in kwestie, was het huren van een gaslekzoeker, met een flinke verhoging van de kosten. De klant heeft op basis daarvan besloten om een second opinion te vragen bij een ander installatiebedrijf, die standaard een gaslekzoeker in zijn bezit had. Na een korte controle bleek de lekkage bij een koppeling te zitten en was het openbreken van het plafond duidelijk niet nodig.

Ondanks dat het eerste installatiebedrijf waarschijnlijk met alle goede bedoelingen zijn klus had uitgevoerd, is de kans klein dat deze hotelier weer gebruik zal maken van zijn diensten. Natuurlijk kan je als installatiebedrijf niet op alles voorbereid zijn, maar bij het installeren van CV ketels is het toch wel erg handig om een gaslekzoeker in je bezit te hebben. Heb je geen idee waar je moet starten, dan help ik je graag, dat is nu juist mijn specialisme en dat doe ik veel liever dan een hotelier gerust stellen!

26 juni, 2018

Zomaar een werkdag in het leven van onze service engineer buitendienst

Al een aantal jaar reis ik voor MW Instruments heel Nederland door om gasdetectie centrales te onderhouden. Meestal ben ik alleen op pad, en soms gaat er een collega mee. Mijn service collega Ajid schreef in een eerder blog al wat we doen in ons eigen servicecentrum in Almere. Altijd leuk om een kijkje in de keuken te krijgen. Daarom neem ik jullie in mijn blog graag een dagje mee naar buiten toe.

Ammoniak systeem in een vrieshuis
We hebben een drukke dag voor de boeg en vertrekken rond 7:15 uit Almere. Mijn collega Harold (verkoop buitendienst, o.a. verantwoordelijk voor de verkoop van gasdetectiesystemen) gaat vandaag mee en er staan twee locaties op de planning. Rond 9:45 komen we aan op de eerste locatie waar we onderhoud aan een ammoniak detectie systeem in een vrieshuis gaan verrichten.

Kennismaking en rondleiding
We melden ons aan en schrijven ons in voor toegang op het complex om vervolgens kennis te maken met onze contactpersoon. Aangezien het de eerste keer is dat ik deze installatie ter plaatse keur en controleer krijg ik een introductierondje waarbij mijn contactpersoon aangeeft waar de ammoniak detectoren zich bevinden. Erg fijn, want soms moet ik ze zelf zoeken.

Onderhoudswerkzaamheden
Tijd om aan de slag te gaan. De detectoren bevinden zich in een diepvriescel van -20 graden Celsius. Omdat het om ammoniak gaat, hangen de detectoren ook nog eens hoog. Pittige werkomstandigheden dus. De klant gaf aan dat er een storing was in één van de detectiekoppen. Het blijkt een los contact te zijn. Vervolgens controleer ik de gewenste alarmgrenzen en voer ik een kleine justering uit. Hierdoor geven we meer zekerheid dat deze detectie op de juiste wijze blijft functioneren.

Rapporteren
Ter plaatse rapporteer ik mijn werkzaamheden zodat ik er later een rapportage van kan maken. Ik breng de beheerder van de installatie op de hoogte van mijn werkzaamheden en geef hem advies over het vervolg traject. Rond 12:00 uur schrijven Harold en ik ons uit en gaan we op weg naar de volgende locatie.

Ronald McDonald huis
Om 13:00 uur komen we bij het Ronald McDonald huis in Maastricht. Hier is een gasdetectiecentrale aan vervanging toe. Wederom melden wij ons aan en schrijven wij ons in. Deze keer worden we opgevangen door een vrijwilligster en vervolgens kan we beginnen aan mijn werkzaamheden. Ik vervang de defecte centrale en sluit de nieuwe detectie centrale aan. Daarbij zorg ik ook dat de centrale ingeregeld en getest wordt. Ook hiervan maak ik ter plaatste een rapportage om deze later grondig uit te werken.

Rond 16:00 uur stappen we in de auto om terug naar huis te gaan. Helaas rijden we in de spits en zijn we door de file pas rond 18:45 terug in Almere. Het was een drukke, maar leuke dag. En het allerleukste is, mijn werkdag kan er morgen weer totaal anders uitzien!

Jasper van Veluw (Twitter @Kalibratiebus)

18 januari, 2018

Binnenklimaat scholen nog steeds slecht

Een aantal jaar geleden schreef mijn collega Teun Mulder er al eens een blog over: het binnenklimaat in scholen. Het was slecht, en dat is het helaas nog steeds. Ondanks het gegeven dat scholen vaak voor tonnen investeren in hightech ventilatiesystemen, zitten leerlingen nog steeds te vaak in slecht geventileerde klaslokalen.

Onwetendheid van schoolmedewerkers
Maar hoe kan dat dan? Vraag ik mij af. Een jaar geleden deed het Algemeen Dagblad hier onderzoek naar. En wat blijkt? Het probleem zit hem voor een groot gedeelte in de onwetendheid van de schoolmedewerkers. In veel gevallen worden batterijen of filters namelijk niet op tijd vervangen. Ook storingen worden niet opgelost. Daarnaast gebeurt het ook zo nu en dan dat systemen worden uitgezet door docenten omdat ze te veel lawaai maken.

Gemeente Amsterdam
Omdat een goede ventilatie de schoolprestaties van scholieren bevordert, gaat de gemeente Amsterdam de komende jaren in veel scholen het binnenklimaat aanpakken. Samen met schoolbesturen stellen zij 1,5 miljoen euro beschikbaar om ziekteverzuim omlaag te brengen en het concentratievermogen omhoog.

Binnenklimaat monitoren
Bij MW Instruments dragen wij graag een steentje bij, en daarom besteden wij tot en met augustus extra aandacht aan het belang van een goed binnenklimaat. Daarnaast bieden wij leuke kortingsacties aan op producten die bijdragen aan beoordeling, meting en monitoring van het binnenklimaat. Neem bijvoorbeeld de Kimo KiStock KCC-320, deze datalogger brengt duidelijk in kaart hoe het gesteld is met het CO2 gehalte, de temperatuur, de relatieve vochtigheid en de luchtdruk in een bepaalde ruimte. Bij aanschaf van deze Indoor air quality (IAQ) logger leveren wij tijdelijk het KiLog softwarepakket helemaal gratis.

Voor meer informatie of voor advies op maat kunt u mij altijd benaderen via harold@mw-instruments.nl

15 juni, 2017

Installateur aansprakelijk voor koolmonoxidevergiftiging

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: het belang van goed onderhoud. Het redt levens. Op meerdere manieren. Want geen of slecht onderhoud aan een cv-ketel of geiser kan dodelijke gevolgen hebben. Maar sluit de gevolgen voor de desbetreffende installateur niet uit. Niemand wil op zijn of haar geweten hebben dat er iemand is overleden aan de gevolgen van zijn of haar werkzaamheden.

Taakstraf door onjuiste montage
Nog niet zo lang geleden las ik een artikel dat precies weergeeft wat ik duidelijk probeer te maken. Een installateur werd veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur omdat hij ruim twee jaar geleden een geiser verkeerd installeerde. De man was al jaren onderhoudsmonteur en bekend met diverse soorten ketels en geisers. Door onjuiste montage van de rookgasafvoerleiding en harde wind op de afvoerpijp stroomde verbrandingsgassen terug naar de geiser, waardoor er een dodelijke concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Hierdoor raakten twee personen gewond, waarvan er één de gevolgen overleed.

Psychische en lichamelijke klachten
Erg triest voor de slachtoffers en hun familie, was mijn eerste reactie. Maar in het artikel werd ook aandacht besteed aan de desbetreffende installateur. Hij had deze situatie natuurlijk niet gewild. Het valt de man zwaar dat door zijn werkzaamheden een persoon is overleden en kampt daardoor met zowel psychische als lichamelijke problemen.

Zorg voor de juiste kennis en apparatuur
Kortom, zulke situaties kennen alleen maar verliezers. En daarom blijf ik het herhalen: zorg ervoor dat je als consument regelmatig je ketel of geiser laat controleren. En zorg ervoor dat je als installateur een ketel of geiser volgens de installatievoorschriften installeert of controleert. Wij dragen daar als MW Instruments graag een steentje aan bij door alle installateurs daarbij te voorzien van de juiste apparatuur.

Extra aandacht aan gasveiligheid
In de maanden van januari t/m april besteden wij dan ook extra aandacht aan gasveiligheid en monteursveiligheid (persoonlijke bescherming). Wij bieden op diverse instrumenten en kalibraties een mooie korting aan. Neem gerust contact op, ik help u graag.

Harold Mulder (harold@mw-instruments.nl)

01 februari, 2017