Blogs

De toekomst van gas

De kranten staan er bol van, Nederland moet van het Groningse gas af. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de huishoudens en bedrijven in ons land, maar zeker ook voor de installateurs.

De samenstelling en de verbrandingseigenschappen van het huidig geleverde gas is lange tijd hetzelfde geweest, doordat dit veelal vanuit dezelfde plek werd gewonnen. Echter, de aardgasproductie uit Groningen neemt af en er wordt steeds meer aardgas geïmporteerd. Dit gas heeft een andere calorische waarde en propaangetal dan het Nederlandse gas. Het gevolg is dat de samenstelling van het gas op de Nederlandse markt steeds meer gaat variëren.

Wobbe-index

De Wobbe-index is een maat voor de hoeveelheid energie die per tijdseenheid door een leiding stroomt. Gassen met dezelfde Wobbe-index, geven hetzelfde vermogen. Door gebruik te maken van verschillende bronnen aardgassen, krijg je te maken met verschillende waarden. Daarom worden deze gassen door de gasleverancier gemengd tot de juiste Wobbe-index. De toekomstplannen zijn zodanig dat de bovengrens van de Wobbe-index, zodra de toestellen van de consumenten dit aan kunnen, wordt opgehoogd.

Consequenties voor de installateur

Doordat de bovengrens wordt uitgebreid, is het van belang dat verwarmingsketels niet alleen afgesteld worden op koolstofdioxide (CO2), maar ook op zuurstof (O2). O2 en CO2 hebben namelijk in de verbranding, direct met elkaar te maken.

Veel standaard rookgasanalyzers kunnen alleen op O2 meten, maar de Kane 800 rookgasanalysemeter is al klaar is voor de toekomstige wijzigingen. Deze meter heeft 3 meetcellen en kan direct op zuurstof, koolmonoxide en koolstofdioxide meten.

Zonder aardgas

De wens van de Nederlandse overheid is om in 2050 van het aardgas af te zijn. Mogelijke alternatieven voor aardgas zijn warmtepompen en biogas. Een grootschalige overgang naar verwarmen met warmtepompen gecombineerd met de transitie naar elektrisch rijden, stuwt de vraag naar elektriciteit sterk op, terwijl sluiting van kolencentrales het aanbod verlaagt. Heel Nederland volproppen met windmolens en zonnepanelen is ook geen optie, dus wat dat betreft zijn warmtepompen nog niet echt een goed alternatief.

Door het methaangehalte van biogas te verhogen (d.m.v. CO2 onttrekking), kan de Wobbe-index van aardgas aangehouden worden. Dit opgewaardeerde gas, wordt in de volksmond groen gas genoemd, het enige nadeel is dat het aanbod biogas op dit moment nog beperkt is.

Wat denk jij?

Wij houden alle veranderingen met de verduurzaming nauwlettend in de gaten, maar ik ben ook wel benieuwd hoe jullie installateurs je klaarstomen voor de toekomst. Misschien kunnen we op dit gebied wat voor elkaar betekenen?

0
11 oktober, 2018

Hoort een gaslekzoeker tot de standaard uitrusting van een installateur?

Het komt niet vaak voor, maar soms heb je weleens ‘per ongeluk’ contact met een eindgebruiker. Deze keer, via de chat op onze website, was het helaas een wat verontruste hoteleigenaar, die zijn frustratie bij mij neerlegde. Frustratie, die makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Het volgende was het geval, tijdens het plaatsen van een nieuwe cv-ketel constateerde het installatiebedrijf een lekkage. Omdat dit bedrijf niet over een gaslekzoeker beschikte, opperde zij om het systeemplafond over een lengte van 20 meter open te maken. Aangezien de gasleiding hierboven  gemonteerd zat, zou op die manier makkelijk uit te zoeken zijn waar de lekkage vandaan kwam. Men dacht aan een perforatie van de gasleiding door montage werkzaamheden. Als hotelier, met een continue stroom van gasten die bij je komen om lekker te ontspannen, is dit natuurlijk verre van ideaal en daarom besloot hij er niet mee in te stemmen.

Alternatief van het installatiebedrijf in kwestie, was het huren van een gaslekzoeker, met een flinke verhoging van de kosten. De klant heeft op basis daarvan besloten om een second opinion te vragen bij een ander installatiebedrijf, die standaard een gaslekzoeker in zijn bezit had. Na een korte controle bleek de lekkage bij een koppeling te zitten en was het openbreken van het plafond duidelijk niet nodig.

Ondanks dat het eerste installatiebedrijf waarschijnlijk met alle goede bedoelingen zijn klus had uitgevoerd, is de kans klein dat deze hotelier weer gebruik zal maken van zijn diensten. Natuurlijk kan je als installatiebedrijf niet op alles voorbereid zijn, maar bij het installeren van CV ketels is het toch wel erg handig om een gaslekzoeker in je bezit te hebben. Heb je geen idee waar je moet starten, dan help ik je graag, dat is nu juist mijn specialisme en dat doe ik veel liever dan een hotelier gerust stellen!

0
26 juni, 2018

Zomaar een werkdag in het leven van onze service engineer buitendienst

Al een aantal jaar reis ik voor MW Instruments heel Nederland door om gasdetectie centrales te onderhouden. Meestal ben ik alleen op pad, en soms gaat er een collega mee. Mijn service collega Ajid schreef in een eerder blog al wat we doen in ons eigen servicecentrum in Almere. Altijd leuk om een kijkje in de keuken te krijgen. Daarom neem ik jullie in mijn blog graag een dagje mee naar buiten toe.

Ammoniak systeem in een vrieshuis
We hebben een drukke dag voor de boeg en vertrekken rond 7:15 uit Almere. Mijn collega Harold (verkoop buitendienst, o.a. verantwoordelijk voor de verkoop van gasdetectiesystemen) gaat vandaag mee en er staan twee locaties op de planning. Rond 9:45 komen we aan op de eerste locatie waar we onderhoud aan een ammoniak detectie systeem in een vrieshuis gaan verrichten.

Kennismaking en rondleiding
We melden ons aan en schrijven ons in voor toegang op het complex om vervolgens kennis te maken met onze contactpersoon. Aangezien het de eerste keer is dat ik deze installatie ter plaatse keur en controleer krijg ik een introductierondje waarbij mijn contactpersoon aangeeft waar de ammoniak detectoren zich bevinden. Erg fijn, want soms moet ik ze zelf zoeken.

Onderhoudswerkzaamheden
Tijd om aan de slag te gaan. De detectoren bevinden zich in een diepvriescel van -20 graden Celsius. Omdat het om ammoniak gaat, hangen de detectoren ook nog eens hoog. Pittige werkomstandigheden dus. De klant gaf aan dat er een storing was in één van de detectiekoppen. Het blijkt een los contact te zijn. Vervolgens controleer ik de gewenste alarmgrenzen en voer ik een kleine justering uit. Hierdoor geven we meer zekerheid dat deze detectie op de juiste wijze blijft functioneren.

Rapporteren
Ter plaatse rapporteer ik mijn werkzaamheden zodat ik er later een rapportage van kan maken. Ik breng de beheerder van de installatie op de hoogte van mijn werkzaamheden en geef hem advies over het vervolg traject. Rond 12:00 uur schrijven Harold en ik ons uit en gaan we op weg naar de volgende locatie.

Ronald McDonald huis
Om 13:00 uur komen we bij het Ronald McDonald huis in Maastricht. Hier is een gasdetectiecentrale aan vervanging toe. Wederom melden wij ons aan en schrijven wij ons in. Deze keer worden we opgevangen door een vrijwilligster en vervolgens kan we beginnen aan mijn werkzaamheden. Ik vervang de defecte centrale en sluit de nieuwe detectie centrale aan. Daarbij zorg ik ook dat de centrale ingeregeld en getest wordt. Ook hiervan maak ik ter plaatste een rapportage om deze later grondig uit te werken.

Rond 16:00 uur stappen we in de auto om terug naar huis te gaan. Helaas rijden we in de spits en zijn we door de file pas rond 18:45 terug in Almere. Het was een drukke, maar leuke dag. En het allerleukste is, mijn werkdag kan er morgen weer totaal anders uitzien!

Jasper van Veluw (Twitter @Kalibratiebus)

0
18 januari, 2018

Binnenklimaat scholen nog steeds slecht

Een aantal jaar geleden schreef mijn collega Teun Mulder er al eens een blog over: het binnenklimaat in scholen. Het was slecht, en dat is het helaas nog steeds. Ondanks het gegeven dat scholen vaak voor tonnen investeren in hightech ventilatiesystemen, zitten leerlingen nog steeds te vaak in slecht geventileerde klaslokalen.

Onwetendheid van schoolmedewerkers
Maar hoe kan dat dan? Vraag ik mij af. Een jaar geleden deed het Algemeen Dagblad hier onderzoek naar. En wat blijkt? Het probleem zit hem voor een groot gedeelte in de onwetendheid van de schoolmedewerkers. In veel gevallen worden batterijen of filters namelijk niet op tijd vervangen. Ook storingen worden niet opgelost. Daarnaast gebeurt het ook zo nu en dan dat systemen worden uitgezet door docenten omdat ze te veel lawaai maken.

Gemeente Amsterdam
Omdat een goede ventilatie de schoolprestaties van scholieren bevordert, gaat de gemeente Amsterdam de komende jaren in veel scholen het binnenklimaat aanpakken. Samen met schoolbesturen stellen zij 1,5 miljoen euro beschikbaar om ziekteverzuim omlaag te brengen en het concentratievermogen omhoog.

Binnenklimaat monitoren
Bij MW Instruments dragen wij graag een steentje bij, en daarom besteden wij tot en met augustus extra aandacht aan het belang van een goed binnenklimaat. Daarnaast bieden wij leuke kortingsacties aan op producten die bijdragen aan beoordeling, meting en monitoring van het binnenklimaat. Neem bijvoorbeeld de Kimo KiStock KCC-320, deze datalogger brengt duidelijk in kaart hoe het gesteld is met het CO2 gehalte, de temperatuur, de relatieve vochtigheid en de luchtdruk in een bepaalde ruimte. Bij aanschaf van deze Indoor air quality (IAQ) logger leveren wij tijdelijk het KiLog softwarepakket helemaal gratis.

Voor meer informatie of voor advies op maat kunt u mij altijd benaderen via harold@mw-instruments.nl

0
15 juni, 2017

Installateur aansprakelijk voor koolmonoxidevergiftiging

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: het belang van goed onderhoud. Het redt levens. Op meerdere manieren. Want geen of slecht onderhoud aan een cv-ketel of geiser kan dodelijke gevolgen hebben. Maar sluit de gevolgen voor de desbetreffende installateur niet uit. Niemand wil op zijn of haar geweten hebben dat er iemand is overleden aan de gevolgen van zijn of haar werkzaamheden.

Taakstraf door onjuiste montage
Nog niet zo lang geleden las ik een artikel dat precies weergeeft wat ik duidelijk probeer te maken. Een installateur werd veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur omdat hij ruim twee jaar geleden een geiser verkeerd installeerde. De man was al jaren onderhoudsmonteur en bekend met diverse soorten ketels en geisers. Door onjuiste montage van de rookgasafvoerleiding en harde wind op de afvoerpijp stroomde verbrandingsgassen terug naar de geiser, waardoor er een dodelijke concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Hierdoor raakten twee personen gewond, waarvan er één de gevolgen overleed.

Psychische en lichamelijke klachten
Erg triest voor de slachtoffers en hun familie, was mijn eerste reactie. Maar in het artikel werd ook aandacht besteed aan de desbetreffende installateur. Hij had deze situatie natuurlijk niet gewild. Het valt de man zwaar dat door zijn werkzaamheden een persoon is overleden en kampt daardoor met zowel psychische als lichamelijke problemen.

Zorg voor de juiste kennis en apparatuur
Kortom, zulke situaties kennen alleen maar verliezers. En daarom blijf ik het herhalen: zorg ervoor dat je als consument regelmatig je ketel of geiser laat controleren. En zorg ervoor dat je als installateur een ketel of geiser volgens de installatievoorschriften installeert of controleert. Wij dragen daar als MW Instruments graag een steentje aan bij door alle installateurs daarbij te voorzien van de juiste apparatuur.

Extra aandacht aan gasveiligheid
In de maanden van januari t/m april besteden wij dan ook extra aandacht aan gasveiligheid en monteursveiligheid (persoonlijke bescherming). Wij bieden op diverse instrumenten en kalibraties een mooie korting aan. Neem gerust contact op, ik help u graag.

Harold Mulder (harold@mw-instruments.nl)

0
01 februari, 2017

Goed en veilig cv-installaties onderhouden

Eerder deze maand las ik dat een installateur voor de rechter moet verschijnen vanwege koolmonoxidevergiftiging in een woning in Deventer. Eén van de bewoners overleed aan de gevolgen hiervan. De installateur en appartement verhuurder worden dood door schuld ten laste gelegd. De geiser zou zonder het lezen van de installatievoorschriften zijn geïnstalleerd en de rookgasafvoer zou al jaren niet zijn gecontroleerd.

Zwaardere erkenningsregeling
Heftig verhaal, was mijn eerste reactie. Maar wel een verhaal dat het belang van goed cv-onderhoud wederom benadrukt. Ik ben dan ook blij met de zwaardere erkenningsregeling die Uneto-VNI de afgelopen maanden heeft uitgewerkt. Hopelijk kunnen de eerste installateurs zich vanaf begin 2017 kwalificeren op basis van deze nieuwe regeling.

Tien controlepunten
Daarnaast wil Uneto-VNI met behulp van een tienpuntenlijst bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van cv-onderhoud. In de film ‘Tien controlepunten voor een veilig gasverbrandingssysteem’ laat de brancheorganisatie duidelijk zien hoe een monteur de rookgasafvoer en lekdichtheid controleert en hoe rookgassen gemeten moeten worden. 

Sticker ‘gecontroleerd 2017’
Indien de installatie is gekeurd op de 10 controlepunten, dan kunnen leden van Uneto-VNI de sticker ‘gecontroleerd 2017’ bestellen. Deze sticker bevestigt de controle volgens de punten van Uneto-VNI. De brancheorganisatie wil graag dat de controlepunten binnenkort onderdeel uitmaken van de  verzwaarde erkenningsregeling voor cv-monteurs. Het kabinet wordt daarnaast opgeroepen om deze regeling wettelijk verplicht te stellen. Een oproep waar ik volledig achter sta. Want we moeten er alles, maar dan ook echt alles aan doen om onnodige tragische ongevallen met koolmonoxide te voorkomen!


0
27 oktober, 2016

Kennis delen, misschien wel het belangrijkste in ons vakgebied

In het voor- en najaar van 2016 mocht ik deel uitmaken van een enorm leuk project. Of beter gezegd, ik mocht mijn kennis delen met vakgenoten. Om installateurs de juiste kennis bij te brengen heeft Stichting Sterkin diverse bijscholingsdagen georganiseerd. Deze keer ging het over het aanleggen van water- en gastechnische installaties.

Gebrek aan kennis, niet aan wilskracht
Over het algemeen werken er meet technisch prima geschoolde medewerkers bij de meeste installateurs, maar bij een deel van de installatiebedrijven is het meet technische deel een ondergeschoven kindje. Niet alle medewerkers en installateurs zijn in staat te bepalen of een installatie goed en veilig geïnstalleerd is. De lezingen tijdens de Sterkin bijscholingsdagen werden dan ook goed bezocht door gemotiveerde installateurs en medewerkers. Dat de deelnemers geïnteresseerd zijn en geprikkeld worden door de gedachte dat zij veilig werk willen afleveren, staat als een paal boven water.

Voorschriften 
De deelnemers leren veel van John Pronk, redactievoorzitter van Gaswijs en voorzitter College van Deskundigen (CvD) van SCIOS. Hij besprak uitgebreid het aanleggen en inspecteren van gasinstallaties en de bijbehorende voorschriften. Het viel mij op dat de deelnemers actief meededen en elkaar aanvulden.

Praktische tips
Vervolgens namen mijn collega Masoud en ik het woord. Met behulp van een soort komische act, waarbij we elkaar op een luchtige manier aanvulden, gaven wij praktische tips. We stelden vragen en gingen de dialoog met de deelnemers aan. Ook stonden wij paraat met veel apparatuur en gaven wij objectief antwoord op vragen over meetinstrumenten van alle voorkomende fabrikanten. Het gaat immers om kennisdeling.

Hoe eerder, hoe beter
Wat mij opviel, is dat het kennisniveau soms schrikbarend laag is, maar de mensen zijn absoluut van goede wil. Ik denk dat dit komt omdat er relatief weinig goed geschoolde jonge mensen instromen in ons vakgebied. Hopelijk hebben wij de deelnemers wakker kunnen schudden en goed kunnen bijscholen. De volgende stap is in mijn ogen om diverse ROC- en andere opleidingen bij dit soort projecten te betrekken. Hoe eerder kennis wordt overgedragen, hoe beter.

0
04 oktober, 2016

Bliksemstage basisschoolleerlingen bij MW Instruments

Mijn naam is Vera Visser. Momenteel loop ik voor een half jaar stage bij HITMA Groep in Uithoorn. Als onderdeel van mijn stage mocht ik helpen bij het organiseren van een bliksemstage van basisschoolleerlingen aan MW Instruments in Almere (dochteronderneming van HITMA Instrumentatie). Het was een leuk en leerzaam project. In dit blog doe ik verslag van de bliksemstage.

JINC Almere
JINC Almere helpt jongeren van 8 tot en met 16 jaar die opgroeien in de wijken Haven Binnenring en Stedenwijk op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt.
Op 25 mei was JINC Almere met een groep basisschoolleerlingen te gast bij MW Instruments om meer te weten te komen over werken in techniek.

De kinderen kwamen binnen en gingen meteen de trap op naar de vergaderzaal. Daar kregen ze een lekker koekje met wat drinken. Ondertussen gingen  Ajid Chehade en Kees Veen uitleg geven over MW Instruments:

- Wat doet MW instruments?
- Welke producten verkopen ze?
- Hoe ze meten met de juiste meetinstrumenten?

Na aandachtig geluisterd te hebben en na diverse vragen, gingen de kinderen weer naar beneden en gingen ze aan de slag. Ze mochten verschillende meetinstrumenten zelf uitproberen.

Maar het bleef niet alleen bij het uitvoeren van testjes. De kinderen moesten aan de hand van de uitkomsten diverse Quiz-vragen beantwoorden.
Dit waren de opdrachten:

De Blaastest 
Hier was het de bedoeling dat je zo hard mogelijk op het mondstukje van een drukmeetinstrument blies. De wijzer gaat dan omhoog en zo wisten de kinderen hoe hard ze hadden geblazen.

Deze test was erg in de trek bij de kinderen. Er was vooraf verteld dat wie het hardste blaast, de sterkste is. Dat wilden ze natuurlijk allemaal zijn, dus iedereen deed zijn uiterste best.

Infraroodstralen schieten 
Door middel van infraroodstraling kun je de temperatuur meten. De kinderen moesten
een infrarood thermometer richten tussen 2 streepjes op verschillende kopjes water en vervolgens de gemeten temperatuur noteren. Ze hadden als opdracht om uit te vinden welk kopje het warmste was.

Volt meten
Bij deze opstelling waren er twee elektriciteitsdraden. De rode draad moest aangesloten worden aan de plus-kant van een batterij en de zwarte aan de min-kant. De voltmeter gaf aan dat er ongeveer in één batterij 1,5 volt zit.
De opdracht was dat de kinderen op 9 volt moesten uitkomen. Dus hoeveel batterijen hadden ze nodig had om op de 9 volt te uit te komen.

Gaslek zoeken
Bij het onderdeel ‘gaslek zoeken’ gingen de kinderen met een gasdetector langs een siliconenslangetje waar een gaatje in was geprikt. Ze moesten ontdekken waar het gaatje zat. Zodra ze het gaslek hadden gevonden, begon de meter heel snel te piepen.

De Spiraal
Dit was een zenuwslopend onderdeel. Ook wel bekend als ‘het spiraalspel’. De kinderen moesten proberen het gehele circuit af te leggen zonder het ijzer te raken. Dit was toch moelijker dan ze dachten.

Je hebt een aantal rustpunten maar zodra je het ijzer aanraakt buiten deze rustpunten, ging het spel piepen en moest je terug naar het startpunt.

Aan het eind van de ochtend kon er een winnaar bekend worden gemaakt naar aanleiding van de uitvoering van de opdrachten en beantwoorden van de bijbehorende vragen.
Dit trotse winnaar staat hier op de foto.

Na afloop gaven de kinderen en hun leerkrachten aan dat ze het een leuke en leerzame ochtend vonden. En dat ben ik helemaal met ze eens.

Vera Visser

0
27 mei, 2016

Installateurs opgelet!

Gasveiligheid, we hebben er al aardig wat blogs aan gewijd, mijn collega Teun en ik. En dan met name aan het gevaar van koolmonoxide. Want hoewel veel mensen denken dat er alleen koolmonoxide kan vrijkomen bij oude gaskachels of geisers, kunnen moderne CV-ketels ook gevaarlijk zijn als deze niet goed onderhouden worden. Lang werd bij slecht onderhouden ketels gewezen naar zogenaamde beunhazen, maar uit diverse onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat ook erkende installatiebedrijven hun werk heel vaak niet goed deden. Dit met (dodelijke) slachtoffers tot gevolg.

Zwaardere erkenningsregeling
De resultaten van dit onderzoek zullen behandeld worden in de Tweede Kamer, maar tijdens de VSK-beurs werd duidelijk dat de brancheorganisatie UNETO-VNI hier niet op wil wachten. Dit met als resultaat dat er een zwaardere erkenningsregeling voor  installateurs geïntroduceerd wordt die zelfs consequenties kan hebben voor het huidige lidmaatschap. Het uitgangspunt van deze regeling is dat er één uniforme kwaliteitsregeling komt die de overheid wettelijk erkent of via voorlichting ondersteunt.

Eisen kwaliteitsregeling
Maar wat houdt deze kwaliteitsregeling precies in? UNETO-VNI wil dat de installatiebedrijven die erkend worden volgens de nieuwe regeling aan de volgende eisen voldoen:

  1. Het installatiebedrijf moet monteurs in dienst hebben die minimaal over kennis beschikken op niveau 2/3.
  2. Daarnaast moeten monteurs regelmatig bijscholing krijgen.
  3. Installateurs die onderhoud van gastoestellen uitvoeren moeten beschikken over meetapparatuur voor onder andere rookgasanalyse. Deze apparatuur dient vervolgens periodiek gekalibreerd te worden.

Lidmaatschap
UNETO-VNI zal op termijn deze nieuwe kwaliteitsregeling als eis voor haar lidmaatschap stellen. De kwaliteit van geleverd werk zal worden gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Wanneer dit herhaaldelijk tekort schiet zal dit gevolgen hebben. Bestaande leden kunnen dan zelfs het lidmaatschap verliezen.

Ondersteuning
Bij MW Instruments helpen wij u graag om aan de derde eis te voldoen. Wilt u meer informatie over onze rookgasanalysemeters en kalibratiemogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

0
25 februari, 2016

Een kijkje in de kalibratiekeuken

“Kunnen wij onze meetinstrumenten ook bij jullie laten kalibreren?”. Een veel gestelde vraag met een heel simpel antwoord: jazeker! Want naast het feit dat wij leverancier zijn van meetapparatuur, zijn wij ook een onafhankelijk servicebedrijf met een eigen kalibratiecentrum. En daar zijn wij erg blij mee. Want naast dat het leuk is voor ons, is het enorm handig voor onze klanten om aankoop en kalibratie bij één partij onder te brengen. Maar zo’n kalibratie, hoe werkt dat precies bij ons? Dat zal ik u in deze blog uitleggen.

Registratie van de meter
Wanneer een meter voor kalibratie of onderhoud bij ons binnenkomt, wordt deze eerst geregistreerd in ons systeem. Zo weten wij precies van wie de meter is. Vervolgens gaat de meter direct naar de kalibratiestelling. Om al onze klanten zo snel mogelijk van dienst te zijn hanteren wij een first in – first out systeem.

Ingangscontrole test
Allereerst wordt altijd een ingangscontrole-test uitgevoerd. Dit gebeurt over het algemeen op de helft van het meetbereik. Met deze test kunnen wij goed inschatten of de meter binnen de juiste specificaties valt of niet.

Correcte ingangscontrole test
Als de meter door de ingangscontrole heen komt, sturen wij, indien gewenst, een prijsopgave naar onze klant. Na akkoord wordt de meter gekalibreerd op volledig bereik, zodat we in zowel laag, midden als hoog bereik kunnen zien of de uitlezing klopt.

Incorrecte ingangscontrole test
Als de meter niet door de ingangscontrole komt, gaan wij eerst proberen het probleem op te lossen. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door een te grote afwijking, een sensor defect, schade op de meter of voeler, etc. Wanneer dit het geval is, worden er onderdelen gejusteerd of vervangen voordat wij verder kunnen met de kalibratie. Op het kalibratiecertificaat worden alle afwijkingen zorgvuldig genoteerd. Zodra de ingangscontrole wel gelukt is, wordt een prijsopgave gemaakt. Na akkoord wordt de meter gekalibreerd.

Puntjes op de i
Na een succesvolle kalibratie voldoet de meter aan alle eisen en krijgt het instrument een certificaat en sticker. Indien de meter vervuild is, maken wij deze ook gelijk even schoon voordat wij de meter weer retour naar onze klant sturen.

En daarmee is de cirkel weer rond. Heeft u vragen over dit proces? Neem gerust contact met ons op via info@mw-instruments.nl of bel ons op het telefoonnummer 036 535 06 51.

0
25 januari, 2016