Blogs

Bliksemstage basisschoolleerlingen bij MW Instruments

Mijn naam is Vera Visser. Momenteel loop ik voor een half jaar stage bij HITMA Groep in Uithoorn. Als onderdeel van mijn stage mocht ik helpen bij het organiseren van een bliksemstage van basisschoolleerlingen aan MW Instruments in Almere (dochteronderneming van HITMA Instrumentatie). Het was een leuk en leerzaam project. In dit blog doe ik verslag van de bliksemstage.

JINC Almere
JINC Almere helpt jongeren van 8 tot en met 16 jaar die opgroeien in de wijken Haven Binnenring en Stedenwijk op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt.
Op 25 mei was JINC Almere met een groep basisschoolleerlingen te gast bij MW Instruments om meer te weten te komen over werken in techniek.

De kinderen kwamen binnen en gingen meteen de trap op naar de vergaderzaal. Daar kregen ze een lekker koekje met wat drinken. Ondertussen gingen  Ajid Chehade en Kees Veen uitleg geven over MW Instruments:

- Wat doet MW instruments?
- Welke producten verkopen ze?
- Hoe ze meten met de juiste meetinstrumenten?

Na aandachtig geluisterd te hebben en na diverse vragen, gingen de kinderen weer naar beneden en gingen ze aan de slag. Ze mochten verschillende meetinstrumenten zelf uitproberen.

Maar het bleef niet alleen bij het uitvoeren van testjes. De kinderen moesten aan de hand van de uitkomsten diverse Quiz-vragen beantwoorden.
Dit waren de opdrachten:

De Blaastest 
Hier was het de bedoeling dat je zo hard mogelijk op het mondstukje van een drukmeetinstrument blies. De wijzer gaat dan omhoog en zo wisten de kinderen hoe hard ze hadden geblazen.

Deze test was erg in de trek bij de kinderen. Er was vooraf verteld dat wie het hardste blaast, de sterkste is. Dat wilden ze natuurlijk allemaal zijn, dus iedereen deed zijn uiterste best.

Infraroodstralen schieten 
Door middel van infraroodstraling kun je de temperatuur meten. De kinderen moesten
een infrarood thermometer richten tussen 2 streepjes op verschillende kopjes water en vervolgens de gemeten temperatuur noteren. Ze hadden als opdracht om uit te vinden welk kopje het warmste was.

Volt meten
Bij deze opstelling waren er twee elektriciteitsdraden. De rode draad moest aangesloten worden aan de plus-kant van een batterij en de zwarte aan de min-kant. De voltmeter gaf aan dat er ongeveer in één batterij 1,5 volt zit.
De opdracht was dat de kinderen op 9 volt moesten uitkomen. Dus hoeveel batterijen hadden ze nodig had om op de 9 volt te uit te komen.

Gaslek zoeken
Bij het onderdeel ‘gaslek zoeken’ gingen de kinderen met een gasdetector langs een siliconenslangetje waar een gaatje in was geprikt. Ze moesten ontdekken waar het gaatje zat. Zodra ze het gaslek hadden gevonden, begon de meter heel snel te piepen.

De Spiraal
Dit was een zenuwslopend onderdeel. Ook wel bekend als ‘het spiraalspel’. De kinderen moesten proberen het gehele circuit af te leggen zonder het ijzer te raken. Dit was toch moelijker dan ze dachten.

Je hebt een aantal rustpunten maar zodra je het ijzer aanraakt buiten deze rustpunten, ging het spel piepen en moest je terug naar het startpunt.

Aan het eind van de ochtend kon er een winnaar bekend worden gemaakt naar aanleiding van de uitvoering van de opdrachten en beantwoorden van de bijbehorende vragen.
Dit trotse winnaar staat hier op de foto.

Na afloop gaven de kinderen en hun leerkrachten aan dat ze het een leuke en leerzame ochtend vonden. En dat ben ik helemaal met ze eens.

Vera Visser

0
27 mei, 2016

Installateurs opgelet!

Gasveiligheid, we hebben er al aardig wat blogs aan gewijd, mijn collega Teun en ik. En dan met name aan het gevaar van koolmonoxide. Want hoewel veel mensen denken dat er alleen koolmonoxide kan vrijkomen bij oude gaskachels of geisers, kunnen moderne CV-ketels ook gevaarlijk zijn als deze niet goed onderhouden worden. Lang werd bij slecht onderhouden ketels gewezen naar zogenaamde beunhazen, maar uit diverse onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat ook erkende installatiebedrijven hun werk heel vaak niet goed deden. Dit met (dodelijke) slachtoffers tot gevolg.

Zwaardere erkenningsregeling
De resultaten van dit onderzoek zullen behandeld worden in de Tweede Kamer, maar tijdens de VSK-beurs werd duidelijk dat de brancheorganisatie UNETO-VNI hier niet op wil wachten. Dit met als resultaat dat er een zwaardere erkenningsregeling voor  installateurs geïntroduceerd wordt die zelfs consequenties kan hebben voor het huidige lidmaatschap. Het uitgangspunt van deze regeling is dat er één uniforme kwaliteitsregeling komt die de overheid wettelijk erkent of via voorlichting ondersteunt.

Eisen kwaliteitsregeling
Maar wat houdt deze kwaliteitsregeling precies in? UNETO-VNI wil dat de installatiebedrijven die erkend worden volgens de nieuwe regeling aan de volgende eisen voldoen:

 1. Het installatiebedrijf moet monteurs in dienst hebben die minimaal over kennis beschikken op niveau 2/3.
 2. Daarnaast moeten monteurs regelmatig bijscholing krijgen.
 3. Installateurs die onderhoud van gastoestellen uitvoeren moeten beschikken over meetapparatuur voor onder andere rookgasanalyse. Deze apparatuur dient vervolgens periodiek gekalibreerd te worden.

Lidmaatschap
UNETO-VNI zal op termijn deze nieuwe kwaliteitsregeling als eis voor haar lidmaatschap stellen. De kwaliteit van geleverd werk zal worden gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Wanneer dit herhaaldelijk tekort schiet zal dit gevolgen hebben. Bestaande leden kunnen dan zelfs het lidmaatschap verliezen.

Ondersteuning
Bij MW Instruments helpen wij u graag om aan de derde eis te voldoen. Wilt u meer informatie over onze rookgasanalysemeters en kalibratiemogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

0
25 februari, 2016

Een kijkje in de kalibratiekeuken

“Kunnen wij onze meetinstrumenten ook bij jullie laten kalibreren?”. Een veel gestelde vraag met een heel simpel antwoord: jazeker! Want naast het feit dat wij leverancier zijn van meetapparatuur, zijn wij ook een onafhankelijk servicebedrijf met een eigen kalibratiecentrum. En daar zijn wij erg blij mee. Want naast dat het leuk is voor ons, is het enorm handig voor onze klanten om aankoop en kalibratie bij één partij onder te brengen. Maar zo’n kalibratie, hoe werkt dat precies bij ons? Dat zal ik u in deze blog uitleggen.

Registratie van de meter
Wanneer een meter voor kalibratie of onderhoud bij ons binnenkomt, wordt deze eerst geregistreerd in ons systeem. Zo weten wij precies van wie de meter is. Vervolgens gaat de meter direct naar de kalibratiestelling. Om al onze klanten zo snel mogelijk van dienst te zijn hanteren wij een first in – first out systeem.

Ingangscontrole test
Allereerst wordt altijd een ingangscontrole-test uitgevoerd. Dit gebeurt over het algemeen op de helft van het meetbereik. Met deze test kunnen wij goed inschatten of de meter binnen de juiste specificaties valt of niet.

Correcte ingangscontrole test
Als de meter door de ingangscontrole heen komt, sturen wij, indien gewenst, een prijsopgave naar onze klant. Na akkoord wordt de meter gekalibreerd op volledig bereik, zodat we in zowel laag, midden als hoog bereik kunnen zien of de uitlezing klopt.

Incorrecte ingangscontrole test
Als de meter niet door de ingangscontrole komt, gaan wij eerst proberen het probleem op te lossen. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door een te grote afwijking, een sensor defect, schade op de meter of voeler, etc. Wanneer dit het geval is, worden er onderdelen gejusteerd of vervangen voordat wij verder kunnen met de kalibratie. Op het kalibratiecertificaat worden alle afwijkingen zorgvuldig genoteerd. Zodra de ingangscontrole wel gelukt is, wordt een prijsopgave gemaakt. Na akkoord wordt de meter gekalibreerd.

Puntjes op de i
Na een succesvolle kalibratie voldoet de meter aan alle eisen en krijgt het instrument een certificaat en sticker. Indien de meter vervuild is, maken wij deze ook gelijk even schoon voordat wij de meter weer retour naar onze klant sturen.

En daarmee is de cirkel weer rond. Heeft u vragen over dit proces? Neem gerust contact met ons op via info@mw-instruments.nl of bel ons op het telefoonnummer 036 535 06 51.

0
25 januari, 2016

Maand van de gasveiligheid bij MW Instruments

De maand november staat bij MW Instruments geheel in het teken van gasveiligheid. Gas kunt u overal tegen komen, en dit  zal in de regel niet tot onveilige situaties hoeven te leiden, maar wanneer de hoeveelheid gas groot genoeg is of als het zich ophoopt kan het erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is gas brandbaar en explosief.

Wanneer u gas ruikt
Aardgas kunt u ruiken, maar wat moet u precies doen wanneer er zich een gaslucht door uw huis verspreidt? Denk in eerste  instantie aan uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere mensen en dieren.  Sluit allereerst alle gaskranen en open alle ramen zodat het gas naar buiten kan. Zorg ervoor dat u geen vuur of vonken veroorzaakt. Houd daarbij ook rekening met vonken die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door lichtschakelaars, mobiele telefoons en de elektrische deurbel. Schakel dus geen elektrische apparaten in. Bel vervolgens het landelijk storingsnummer 0800 – 9009.

Indien u gaslucht ruikt  bij bijvoorbeeld uw gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, neem dan contact op met een erkende installateur of onderhoudsbedrijf.

Wanneer u geen gas ruikt
Nu het weer kouder wordt gaan de kachels weer aan en de ramen dicht. Maar bij onvoldoende ventilatie moet u goed oppassen voor koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide  is geurloos, en dat maakt deze gas enorm gevaarlijk. Let daarom goed op wanneer u hoofdpijn krijgt, slaperig wordt en moeite heeft met uw zicht en concentratie. Bij grote hoeveelheden koolmonoxide kunt u last krijgen van misselijkheid en overgeven. U kunt zelfs bewusteloos raken of eraan overlijden.

Heeft u een vermoeden dat er een te hoge concentratie aan koolmonoxide in uw huis is? Zet dan alle ramen open, sluit de hoofdgaskraan en verlaat daarna direct de woning. Neem daarna contact op met de brandweer en indien nodig een arts.

Voorkom hoge concentraties koolmonoxide
Voorkomen is altijd beter dan genezen, ik raad u dan ook aan aandacht te besteden aan de volgende zaken:

 • Laat uw geiser, CV-installatie of gaskachel ieder jaar controleren door een erkende installateur. Zij beschikken over de juiste meetapparatuur om te meten of alles nog goed werkt. Uiteraard adviseert MW Instruments graag bij de aanschaf van dergelijke apparaten.
 • Zorg altijd voor voldoende ventilatie en luchttoevoer.
 • Sluit ventilatieroosters in de woning nooit af.
 • Zorg voor schone afvoerkanalen.
 • Schaf een koolmonoxidemelder aan, en plaats deze op de juiste hoogte (ongeveer op 1,5 meter),  zodat u altijd weet wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide gemeten wordt.

Controleer daarnaast altijd of uw waakvlam blauw is. Een oranje waakvlam kan duiden op vervuiling of onvolledige verbranding. Daarnaast zijn beslagen ruiten in de ruimte van het gasapparaat een teken van onvoldoende zuurstof. Zorg in deze ruimten voor de voorgeschreven ventilatie.

Meer weten?
De gehele maand november ontvangt u korting op geselecteerde meetinstrumenten die u kunt gebruiken om gas te meten. Lees hier meer over deze aanbieding. Wilt u meer weten over gas en het meten ervan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder. 

0
02 november, 2015

Lekkage hoort niet “gewoon” bij koeltechniek

Advisering, levering en service en onderhoud  van gasdetectiesystemen in koelruimtes, is al jaren één van onze specialiteiten. Samen met gasdetectieleverancier Murco proberen wij onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat Murco, net als wij, streeft naar het allerbeste resultaat blijkt wel uit een artikel dat onlangs gepubliceerd werd in FREEGO, het praktijkmagazine in koude & luchtbehandeling.

Optimaal functioneren
De insteek van het artikel is lekkage. Gasdetectiesystemen worden steeds beter en de regels steeds strenger. Helaas is lekkage al jarenlang een probleem voor de koeltechnische monteur. Volgens het artikel is bij het uitvoeren van de lektesten niet vastgelegd waar en welk detectiesysteem gekozen moet worden. Zo is de locatie en het aantal sensoren, cruciaal voor een goedwerkend systeem. Net zo belangrijk, maar vaak vergeten , is het onderhoud van het gasdetectiesysteem. MW Instruments heeft een eigen Kalibratiebus voor het onderhouden en kalibreren van deze systemen.

EN378
De Europese norm EN378 geeft belangrijke richtlijnen voor het ontwerpen en bouwen van koeltechnische installaties. Binnen deze norm wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten binnenruimten; openbare ruimten, ruimten waar een deel van het publiek vrij toegang heeft en afgesloten ruimten.

Regelgeving
Voor alle HVAC-installaties is er een internationale en nationale regelgeving om het gebruik van koudemiddelen te reguleren. Deze regels zijn gericht op het minimaliseren van risico’s op het gebied van gezondheid & veiligheid, milieubescherming en het voorkomen van brand of een explosie. Het toezicht op deze regels zal ook in Nederland steeds strenger worden.

Toekomst
Naast de bestaande gasdetectie oplossingen Murco MGD en MGS, komt Murco dit najaar met een nieuwe ontwikkeling, de Murco MGS-550.  Qua afmetingen hetzelfde gebleven, maar de MGS-550 heeft een intern display gekregen, kan eventueel van 2 sensoren voorzien worden en  werkt ook op Modbus RTU.  Met hoogwaardige digitale sensoren en een volledige digitale interne signaalverwerking, heeft Murco het gasdetectiesysteem naar een hoger niveau gebracht. Wilt u meer informatie of een demonstratie op locatie, neem dan contact met ons op via 036-5350651 of kijk op www.mw-instruments.nl

0
24 september, 2015

Voorkom stress in klaslokalen!

Uitslapen, de zon opzoeken en ‘chillen’ met vrienden. De zomervakantie is voor de meeste scholieren het hoogtepunt van het jaar. Maar scholieren in het noorden van het land moeten er vanaf deze week weer aan geloven: vroeg de wekker zetten, lange schooldagen en leren voor proefwerken, tentamens en examens. Een goed moment om even stil te staan bij het binnenklimaat in scholen en dan met name in de klaslokalen. 

Slecht binnenklimaat in scholen
Anderhalf jaar geleden heb ik al eens een blog gewijd aan dit onderwerp. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van het Centrum voor Gezonde scholen. Hieruit bleek dat het binnenklimaat in scholen ruim onvoldoende is. In 70% van de scholen bleek het zomers te warm, en in 40% ‘s winter te koud. Daarnaast werd er geklaagd over de ventilatie, het vochtgehalte en onaangename geurtjes. Ter vergelijking: de luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is vele malen slechter dan in een gevangenis.

Negatieve effecten op scholieren
Maar is dit dan echt zo erg? Ja! Want een slecht binnenklimaat in klaslokalen heeft negatieve effecten op scholieren en leerkrachten. Leerprestaties kunnen hieronder lijden en het kan ook zorgen voor fysieke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, slijmvliesirritaties, infectieziektes en een verhoogde kans op astma-aanvallen.

Betere leerprestaties
Een aangename temperatuur en voldoende frisse lucht maakt klaslokalen al een stuk gezonder. Dit voorkomt bijvoorbeeld concentratieverlies, stress en andere gezondheidsproblemen bij zowel leerlingen als leerkrachten. Uiteindelijk leiden goede ventilatie en zonwering tot betere leerprestaties.

Monitoren van huidige klimaatomstandigheden
Maar hoe zorgt u nou voor een goed binnenklimaat in klaslokalen? Dat begint met het monitoren van de klimaatomstandigheden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met de KTH-CO2 datalogger van Kimo. Deze datalogger meet naast de koolstofdioxidewaarde ook de ruimtetemperatuur en relatieve vochtigheid. U ziet in één oogopslag of deze grootheden in orde zijn. Met deze gegevens kunt u verder het klimaat inregelen.

Indien u liever een handmeter gebruikt voor het meten van de condities is de Kimo AQ110 een goed alternatief. Wilt u alle condities meten dan is de multifunctionele Kimo AMI310 de beste oplossing. In deze video leg ik de ins en outs van de Kimo AMI310 uit.

Wilt u meer weten over onze meetoplossingen of een demo van onze verschillende klimaatmeters? Neem dan gerust contact met mij op (teun@mw-instruments.nl).

0
10 augustus, 2015

Dalemans, al 30 jaar specialist in stationaire gasdetectie

Dalemans bestaat 30 jaar en dit laten ze niet onopgemerkt voorbij gaan. Want om dit te vieren introduceren ze een compleet nieuwe lijn meetkoppen genaamd “D-Line”. MW Instruments is al jaren distributeur van Dalemans in Nederland. Met een eigen kalibratiebus onderhouden wij inmiddels meer dan 350 installaties door heel Nederland. Van scholencomplexen en historische panden in de binnenstad tot machinekamers en inpandige stookruimten. 

Meetkop D-TEC3F met katalytische- en infraroodsensor
De combinatie die het meest toegepast wordt is de Dalemans F-centrale voor drie of zes meetkoppen in combinatie met de huidige meetkoppen DAX3F-C (katalytisch) en DAX3F-IR (infrarood). Dit wordt nu vervangen door de D-TEX3F en is ook in zowel katalytische als in infrarood (speciaal voor KIWA gecertificeerde installaties) leverbaar. De nieuwe eigen ontwikkelde behuizing is strak vormgegeven en gemaakt van slagvast-, brand- en UV-bestendig materiaal. Daarnaast voldoet het aan de ATEX: II 3G Ex nA d IIC T6 Gc en heeft het een speciale ATEX kabelwartel. De D-TEX3F is verkrijgbaar voor de brandbare gassen Methaan (CH4), Propaan (C3H8) en Butaan (C4H10).

Stand-alone meetkoppen met analoge uitgang
In dezelfde behuizing, maar dan met intern display, is de D-TEX420 op de markt gebracht. Deze meetkop is leverbaar voor LPG of andere brandbare gassen (%LEL) met directe analoge uitgang 4…20 mA. De D-420 is ook uitgevoerd met display maar zonder ATEX certificering. De meetkop is leverbaar met een breed pakket aan sensoren voor onder andere het meten van koeltechnische gassen (F-gassen, NH3 en CO2), koolmonoxide (CO) en stikstofoxide (NO2).

Backward compatibel
Het mooie van deze ontwikkeling is dat de nieuwe meetkoppen D-TEX3F op de huidige F-centrale aangesloten kunnen worden. Hierdoor zijn ‘oude’ meetkoppen in het veld eenvoudig te upgraden naar de nieuwe D-TEX3F.

Per direct leverbaar
Heeft u een technische ruimte of inpandige stookruimte die u met een gasdetectiesysteem wilt beveiligen? Wij komen graag ter plaatsen om geheel vrijblijvend een opname te komen doen. U kunt ook direct een offerte bij ons opvragen.

Teun Mulder (teun@mw-instruments.nl, 06 12 22 70 05).

0
29 juni, 2015

Uw meetinstrumenten gemakkelijk inplannen voor herkalibratie

De zomer staat alweer bijna voor de deur en de (meeste) vakanties zijn geboekt. De weken voor de vakantie zijn meestal extra drukke tijden voor de installateur. Lopende projecten moeten worden afgerond en de planning voor na de bouwvak wordt alvast gemaakt. Uw meetgereedschap wordt de komende tijd waarschijnlijk nog veelvuldig ingezet.

U op vakantie, uw meetgereedschap naar MW Instruments
Traditiegetrouw is de bouwvak een drukke periode voor MW Instruments. Rond deze tijd ontvangen wij van veel installateurs de meetinstrumenten die jaarlijkse kalibratie nodig hebben, zoals: klimaatmetersdruk(verschil)metersrookgasmeters, (CO2/T/%RV) dataloggers en gaslekzoekers. Onze klanten kunnen dus lekker genieten van een wel verdiende vakantie en het meetgereedschap is bij terugkomst weer helemaal nagekeken en voorzien van nieuw kalibratiecertificaat.

Waarom kalibreren?
Meetinstrumenten die veelvuldig worden gebruikt, dienen gecontroleerd te worden op goed functioneren en juiste werking. Bij een kalibratie worden de meetwaarden vergeleken met een primaire referentiestandaard. De (mogelijke) afwijking ten opzichte van deze referentie, wordt opgeschreven op een kalibratiecertificaat. Wijkt de meter af, dan regelen wij in veel gevallen direct de afwijking weg. Dit wordt het justeren van de meetwaarden genoemd.

Direct inplannen via onze website
Voor de zomermaanden plannen wij graag zo veel mogelijk kalibratieafspraken vooraf in. Via deze pagina op onze website kunt u snel een kalibratieaanvraag doen. Een andere mogelijk is dat wij bij u langskomen om samen met u een inventarisatie te doen. Aan de hand van deze inventarisatie kunnen wij direct een planning maken.

0
04 juni, 2015

OK CV; Het nieuwe kwaliteitslabel voor veilig en zuinig stoken

Misschien heeft u het al gehoord, maar met ingang van 1 januari is dit jaar een nieuw kwaliteitslabel gelanceerd; OK CV. Installatiebedrijven die aangesloten zijn bij dit label bieden garantie voor een correcte installatie van cv-ketels. Alleen bedrijven die voldoen aan de vastgestelde eisen en werken met Energie Service Specialisten, mogen onder dit label onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. De Energie Service Specialist is de gediplomeerde monteur die het CV ketelonderhoud uitvoert. 

Waarom nog een keurmerk?
Het is de laatste maanden nog steeds een ‘hot topic’: koolmonoxidevergiftiging. Over de gevaren hiervan heeft mijn collega Teun Mulder inmiddels al een aantal blogs gewijd. Maar ondanks alle waarschuwingen en tips die overal massaal gecommuniceerd zijn komt koolmonoxidevergiftiging nog steeds veel voor. Vaak met als oorzaak een slecht onderhouden CV-ketel of verkeerd aangesloten rookgaskanalen. Met dit nieuwe keurmerk wil OK CV goed onderhoud garanderen. Hierdoor krijgt het vak weer een beschermde titel. De Energie Service Specialist doorloopt namelijk in het onderhoudsproces een aantal vaste stappen.

De voordelen van OK CV
Wanneer u, als installateur, onder het label van OK CV handelt brengt dit een groot aantal voordelen met zich mee. U zet zichzelf namelijk in de markt als kwaliteitsaanbieder en u profiteert van de groei in onderhoudsabonnementen. Daarnaast creëert u nieuwe commerciële kansen en maakt u voor de marketing en de bedrijfsvoering gebruik van de middelen van OK CV.

Aan welke eisen dient u te voldoen?
Klinkt dit label interessant en wilt u weten of uw bedrijf hier in aanmerking voor komt? U dient aan een paar eisen te voldoen. Ten eerste dient u in het bezit te zijn van de juiste erkenning (SEI of Sterkin). Daarnaast dienen uw servicemonteurs te zijn opgeleid tot Energie Service Specialisten. Voor meer eisen kunt u terecht op de website van OK CV.

Wat kan MW Instruments voor u betekenen?
Voor dit goede initiatief hebben wij 2 speciale OK CV sets samengesteld. Bij het werken volgens de OK CV richtlijnen, ligt de focus op (rook)gas, veiligheid en energiebesparing. Vandaar dat deze sets standaard zijn uitgerust met luchtvoelers voor een optimale rendementsmeting en een voeler voor het meten van het tapwater (legionellapreventie). Verder zit in deze sets een Kimo FG110S nauwkeurige gaslekzoeker. Uiteraard kunnen wij ook klantspecifieke sets samenstellen met bijvoorbeeld een multimeter en/of drukverschilmeter om gasleidingen af te persen.

Initiatiefnemers
OK CV is een initiatief van ondernemersorganisatie voor technische installatiebedrijven UNETO-VNI, de vereniging voor ketelfabrikanten VFK en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

0
06 maart, 2015

Alle ins en outs van de nieuwe Kimo handmeterlijn

Kimo introduceert deze maand de nieuwe handmeterlijn klasse 210 en 310. Om u goed te kunnen informeren, moesten wij zelf ook flink aan de studie.

Er zijn namelijk 5 volledig nieuwe handmeters uitgekomen:

 • Kimo MP210: drukverschil, luchtsnelheid, rotatiesnelheid, temperatuur en gaslekzoeker.
 • Kimo HQ210: temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, lichtsterkte, luchtsnelheid en luchtdruk.
 • Kimo VT210: temperatuur, relatieve vochtigheid, luchtsnelheid en rotatiesnelheid.
 • Kimo TM210: temperatuur en U-waardemeting.

En de alleskunner:

 • Kimo AMI310: meet alle parameters:

Lithiumaccu ook los te laden

De beste leermethode blijft gewoon door het instrument zelf te gebruiken. Voelers aansluiten, meten en de menustructuur doorlopen. Met alleen het lezen van een datasheet, leert u namelijk niet alle functionaliteiten. Zo kwam ik erachter dat de nieuwe uitwisselbare lithium accu niet in het instrument geladen hoeft te worden. In de accu zit namelijk een USB-poort (waar u ook de data mee leest) en hier plugt u de netvoeding in. Dit geeft gelijk het voordeel dat u altijd de accu kunt laden als u zelf aan het meten bent. Hierdoor heeft u altijd een volle accu.

Handige knop op de voelers

Waar zeker over nagedacht is, is de nieuwe knop op de kabel en draadloze voelers. Als u op deze knop druk, zet u de meting even op ‘hold’. Zodat u daarna de meting kunt printen of opschrijven in uw meetrapport. Stelt u bij de meting in dat u meerdere punten of een gemiddelde wilt berekenen, dan dient de knop om de meting tijdelijk op te slaan. Drukt u daarna op details dan ziet u een overzicht (min. max. gemiddelde) van uw uitgevoerde metingen. Daarna kunt u kiezen om ze op te slaan en te printen. Een functie die in de praktijk natuurlijk erg handig is.

Telescopische luchtsnelheid voelers

De hittedraad, vleugelrad (14, 70 EN 100mm) en omnidirectionele voelers zijn nu ook als telescopisch variant leverbaar. Hierdoor is onhandig op een ladder staan soms overbodig geworden.

Geen wirwar van kabels

Met de SMART-2014-voelers heeft u geen dradenchaos meer in uw meetkoffer. Alle voelers worden aangesloten met 1 universele kabel. Dit betekent dat u maar 2 krulsnoeren in uw koffer heeft zitten in plaats van een wirwar aan kabels.

Extra geheugen

De klasse 210 en 310 hebben een eigen interne geheugen voor 1.000 datasets en 20.000 meetpunten. De AMI310 heeft standaard een extra SD-geheugen van 4 Gb. Dit geeft u de gelegenheid om moeiteloos hele gebouwen in te regelen.

Dataloggerfunctionaliteiten

De HQ210 of AMI310 is ideaal om te gebruiken als datalogger voor het (langdurig) meten van de luchtkwaliteit in kantoren of scholen. Afhankelijk van welke voelers u gebruikt kunt u 6 metingen gelijktijdig loggen. Denk daarbij aan temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, luchtsnelheid (tocht), lichtsterkte en berekende waarde zoals nattebol temperatuur of enthalpie.

Wel is het gebruik van de netvoeding aan te raden. Trekt iemand per ongeluk de netvoeding eruit, dan blijft het instrument eerst nog door loggen op de accu voordat het instrument uit gaat. De data wordt wel netjes opgeslagen voordat het instrument uitgaat, hierdoor zult u nooit uw hele meting kwijt zijn.

Gratis updates

De instrumenten zijn via de optionele software zelf te updaten. Zo is inmiddels de door ons vertaalde Nederlandse firmware beschikbaar. Later zal ook het softwarepakket Datalogger in het Nederlands beschikbaar zijn.

Wij staan voor u klaar

U merkt het al, ik raak er niet over uitgepraat. Ik ben vast nog niet alle vernieuwingen tegengekomen, maar ik geef met alle plezier een demonstratie bij u op locatie. Tegen die tijd kan ik u er zeker alles over vertellen. Tevens zijn wij druk bezig met het opzetten van speciale Kimo-workshops. Denk daarbij aan advies over wanneer en waarom u welke voeler dient te gebruiken en hoe de AMI als datalogger gebruikt wordt. Mail mij gerust voor een afspraak of meer informatie via teun@mw-instruments.nl en houd onze website in de gaten.

0
10 januari, 2015